Naam Lievevrouwebedstro
Familienaam Lievevrouwebedstro (Galium odoratum) is een overblijvende, winterharde, kruidachtige plant uit de sterbladigenfamilie (Rubiaceae).
Standplaats Lievevrouwebedstro komt vrij algemeen voor in alle landen van Europa en in Klein-Azië, met uitzondering van Portugal en IJsland. In België komt de soort vrij algemeen voor in beukenbossen en in Nederland vooral in Zuid-Limburg.
Alhoewel de schaduwminnende plant beter in de gematigde streken gedijt, treft men ze ook in het zuiden aan. Haar vindplaats strekt zich uit van het laagland tot in de bergen.
Over de grondsoort waarop bedstro in de natuur groeit zijn de meningen uiteenlopend. Ze variëren van een “eerder droge” naar een “alleszins vochtige” grond, van een “niet zure” tot een met zuurgraad pH 4,5-5,5. Een feit is dat het kruid een schaduwrijke plaats verkiest, een losse, goed doorluchte en voedselrijke grond met goede humusvorming en vooral in de lente wat vocht.
Lievevrouwebedstro is een bosplant, die dus een schaduwplekje vraag op losse, vochtige, humusrijke grond. In de zon worden de blaadjes lichtgroen zodat de witte stervormige bloempjes bijna geen contrast meer vormen met de bladeren en de plant veel van haar decoratieve waarde verliest. Op een zonnige en tegelijkertijd droge standplaats wordt de plant bruin en sterft af.
Eetbare delen Er wordt nog wel eens een handvol aardbeien en een Lievevrouwebedstro takje in een fles wijn gedaan..
Geneeskrachtige toepassingen De takjes werden vroeger gebruikt voor galproblemen en ze werken urinedrijvend. Er gaan ook geluiden op dat het toch wat giftig zou zijn.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten